Konsten att skriva bra artiklar

Nästan alla människor kan skriva, men få kan göra det bra. Att skriva har sedan urminnestider varit en konst, och det har existerat många skickliga författare. Men hur gör man egentligen för att skriva bra? Finns det något hemligt knep eller en genväg man kan ta för att lyckas? Måste man gå någon utbildning? Frågorna är många och de kan vara svåra att besvara, men oroa dig inte. Bara det faktum att du väljer att läsa denna artikel är en god början och ett första steg till att använda pennan som ditt svärd. När man talar om artiklar så kommer de i olika former och varianter, så för enkelhetens skull ska vi återgå till svensklektionerna man hade i grundskolan. Som du säkert vet om så kan artiklar se ut på olika sätt, allt ifrån krönikor till insändare eller fakta-texter. Men oavsett vilken form av artikel som man väljer att skriva så finns det en gemensam nämnare, nämligen att fånga läsarens intresse.

skriva artikelDet absolut viktigaste när det kommer till att skriva artiklar är att anpassa innehållet efter läsarna. Med andra ord bör du tänka efter en gång extra innan du publicerar den, och om du skriver en artikel som ska lyftas fram eller gestaltas i ett visst sammanhang så bör du också anpassa den efter publiken. Det är med andra ord inte särskilt smart att exempelvis proppa artikeln full av facktermer och svåra uttryck ifall den ska vara ämnad som ett debattinlägg. Istället kanske du bör förlita dig på att förmedla känslor som många kan dra paralleller och associera med, och på så sätt få läsarna att uppfatta ditt budskap enklare. Bortsett från att låta publiken styra textens utformning är det minst lika viktigt med stavningen och grammatiken, för oavsett hur inlevelsefullt och skickligt man skriver så är det en förutsättning att kunna böja orden rätt och undvika stavfel. Det låter kanske som en självklarhet, men allt för många idag nyttjar synonymer och uttryck i helt fel sammanhang. Så var försiktig med att ta dig vatten över huvudet. Överarbeta inte orden och försök inte framställa en artikel som skulle passa sig i en tidning för kärnfysiker om du vill ha den publicerad i lokaltidningen – då blir det lätt hänt att artikeln ter sig artificiell och krystad.

Sist men absolut inte minst så är verktygen en författare och skribent använder sig utav deras främsta redskap. Vissa skriver fortfarande med papper och penna, detta kan måhända ge en mer genuin skrivkänsla – men det är samtidigt svårt att uppnå bra resultat. Så se till att skaffa dig ett bra ordbehandlingsprogram (till exempel Microsoft Word) och lär dig dess funktioner, idag finns det många saker som underlättar arbetet för skribenter betydligt. Allt ifrån rättstavningskontroller till grammatik och backup-verktyg. Att nyttja teknologin är helt enkelt strategiskt och smart, för även om författare alltid har funnits så har metoderna att skriva text också ändrats. Från början var det pergamentrullar och fjäderpennor, sen blev det skrivmaskiner och nu för tiden datorer – passa på att följa med i den trenden, för det lönar sig i längden.

Kalla det hemliga knep eller tips, men kom ihåg att övning ger färdighet – så skriv tills fingrarna blöder om det så krävs, och ge aldrig upp!